1 Iunie – Ziua în care Copilăria se Întâlnește cu Iubirea
June 6, 2025 2025-06-06 20:441 Iunie – Ziua în care Copilăria se Întâlnește cu Iubirea

1 Iunie – Ziua în care Copilăria se Întâlnește cu Iubirea
Astăzi este 1 Iunie – Ziua Copilului. O zi în care întreaga lume celebrează puritatea, bucuria și nevinovăția copilăriei. Dar ce dacă această zi ar putea fi mai mult decât o simplă sărbătoare? Ce dacă ar putea deveni acel “YES DAY” al sufletului nostru – ziua în care spunem DA iubirii, DA iertării și DA reconnectării cu cei mai dragi oameni din viața noastră?
Întâlnirea cu Copilul din Noi
În fiecare dintre noi trăiește un copil. Acel copil care și-a dorit să fie înțeles, iubit necondiționat și acceptat așa cum este. Astăzi, în această zi specială, să ne întoarcem cu dragoste către acel copil interior și să-i oferim ceea ce și-a dorit întotdeauna: iubirea noastră pură și iertarea pentru toate momentele în care ne-am criticat prea dur.
Copilul din noi nu și-a pierdut capacitatea de a iubi fără condiții. El încă știe să se bucure de lucrurile simple și să vadă frumusețea în fiecare moment. Să-i dăm voie să ne învețe din nou cum să trăim cu inima deschisă.
Tehnica Inimii Deschise – Învățând de la Copii
În zgomotul societății de supraviețuire, noi, adulții, am devenit experți în a ne proteja. Am învățat să ne închidem inima pentru a nu suferi, să ne grăbim pentru a “reuși”, să ne concentrăm pe probleme în loc să vedem miracolele de lângă noi. Dar copiii? Ei trăiesc încă în starea naturală a inimii deschise.
Cum să ne lăsăm învățați de propriul copil:
1. Observă fără să judeci – Urmărește-l pe copilul tău când se joacă, cum vorbește, cum îți transmite nevoile. Vezi cum se poate concentra complet asupra unui joc simplu, uitând de tot restul lumii. Această prezență totală în moment este prima lecție a inimii deschise.
2. Acceptă invitația la joacă – Când copilul tău te cheamă să te joci cu el, spune DA. Lasă telefonul, problemele de la serviciu, responsabilitățile casnice și intră în lumea lui. În acele momente, tu reînveti să trăiești simplu, fără complicații.
3. Redescoperă uimirea – Copiii au capacitatea de uimire la cea mai mică mișcare în prezența unui fluture, la un nor în formă de inimioară, la o piatră colorată. Când copilul tău îți arată ceva cu entuziasm, nu-l lua ca pe o întrerupere. Este o invitație să redescoperim capacitatea de a ne minuna.
4. Practică sinceritatea emoțională – Copiii plâng când le este greu și râd când sunt fericiți, fără să se gândească ce vor spune alții. Ei ne învață că este în regulă să simțim și să ne exprimăm autentic.
5. Îmbrățișează spontaneitatea – Când copilul tău vrea să danseze în ploaie sau să cânte fără motiv, alătură-te lui. Aceste momente de spontaneitate ne reconectează cu bucuria pură.
6. Învață să ierți instant – Urmărește cum copiii se ceartă într-un minut și în următorul se îmbrățișează ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ei nu țin resentimente – această capacitate de iertare imediată este cea mai valoroasă lecție a inimii deschise.
Stând Față în Față cu Copiii Noștri
Dacă ești mamă sau tată, închide ochii pentru o clipă și imaginează-te că stai față în față cu fiecare dintre copiii tăi. Simte cum iubirea se revarsă din inima ta către ei – acea iubire pură, necondiționată, care nu are nevoie de cuvinte pentru a fi înțeleasă.
Acum, în această stare de iubire deplină, iartă-i. Iartă-i pentru toate momentele când nu au corespuns așteptărilor tale. Iartă-i pentru că sunt oameni, cu greșelile și imperfecțiunile lor. Și cel mai important – iartă-te pe tine pentru toate momentele când nu ai fost părintele perfect pe care ți-ai dorit să fii.
Astăzi Este Ziua Comuniunii
Astăzi este acea zi în care putem experimenta comuniunea în iubire cu copiii noștri. Momentul comunicării autentice, al iertării eliberatoare și al vindecării care ne aduce pacea.
Ce s-a petrecut în trecut nu mai are nicio importanță. Suntem aici, acum, în creația deplină de a aduce iubirea în viața noastră. Important este să ne bucurăm de prezența oamenilor pe care îi iubim cel mai mult.
Eliberarea de “FRâNA” Suferinței
În viață se pot petrece multe – conflicte, neînțelegeri, momente dificile. Dar de fiecare dată când suferim, nu este din cauza unui om, ci din cauza că noi credem în ceva ce nu este adevărat. Alegem să stăm cu piciorul pe FRâNA:
- Fixarea în trecut
- Resentimente otrăvitoare
- amânarea reconcilierii
- Neglijarea relațiilor
- Atașamentul distructiv
Suferința noastră vine din minciună, iar credința în minciună ne îndepărtează de oamenii pe care îi iubim.
De ce să nu privim lucrurile din alt punct de vedere, din care putem înțelege că avem atât de puțin timp la dispoziție pentru a le arăta ce simțim pentru ei?
Curajul de a Ierta și de a Iubi
De ce să nu lăsăm mândria la o parte și să le cerem iertare? Important este să lăsăm supărarea la o parte și să fim din nou împreună.
De ce să ne îndepărtăm copiii obligându-i să fie ceea ce dorim noi?
De ce îi gonim cu opiniile noastre? Ei au dreptul să-și trăiască viața așa cum cred ei de cuviință, iar noi avem responsabilitatea să le luminăm calea.
Fiți buni cu copiii voștri – ei abia așteaptă să-și petreacă timp cu voi. Fără bunătate, îi vom îndepărta.
Cât de greu ne este să ne deschidem brațele și să-i atragem la pieptul nostru? Haide-ți să o facem mai des…
Iubirea Necondiționată
Cred cu tărie că este momentul oportun să ne iubim copiii tocmai pentru felul cum sunt ei. Nu contează ce au făcut – sunt copiii noștri. Astăzi, relația cu copiii noștri se poate schimba radical. Nu mai avem decât puțin timp la dispoziție pentru a dărui iubirea care există în inimile noastre… De ce să pierdem acest timp?
Haide să dăruim iubire copiilor noștri! Ei învață din ceea ce facem, nu din ceea ce spunem. Aici apare leadership-ul personal – exemplul nostru trăit devine învățătura lor cea mai de preț.
Leadership-ul Personal – Cel Mai Puternic Dar pentru Copiii Noștri
Copiii nu fac ceea ce le spunem să facă – ei fac ceea ce ne văd pe noi făcând. Ei sunt oglinzi perfecte ale comportamentului nostru, chiar și atunci când nu ne dăm seama. Leadership-ul personal nu înseamnă să fim perfecți, ci să fim autentici și să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră creștere.
Cum transmitem leadership-ul autentic copiilor noștri:
1. Modelăm gestionarea emoțiilor – În loc să ne certăm pe copii că sunt supărați, să ne vadă pe noi cum gestionăm constructiv propriile emoții. Când suntem frustrați, să spunem: “Mă simt supărat acum, am nevoie de un moment să mă calmez.” Copilul învață că emoțiile sunt normale și că există modalități sănătoase de a le gestiona.
2. Demonstrăm prin fapte ce înseamnă să ierți – Nu le spunem copiilor să ierte, ci îi lăsăm să ne vadă pe noi iertând. Când greșim, să ne cerem scuze sincer. Când altcineva ne rănește, să ne vadă alegând iertarea în loc de răzbunare.
3. Trăim cu recunoștință zilnic – În loc să predici despre importanța recunoștinței, să te vadă exprimând recunoștința în fiecare zi. “Sunt recunoscător pentru această masă”, “Mulțumesc pentru timpul petrecut împreună”, “Ce frumos este să avem o casă caldă”.
4. Arătăm vulnerabilitatea și curajul de a crește – Să ne vadă învățând lucruri noi, recunoscând când nu știm ceva, cerând ajutor când avem nevoie. Să înțeleagă că liderul adevărat nu este cel care știe totul, ci cel care are curajul să continue să se dezvolte.
5. Practicăm ascultarea activă – Când copilul nostru ne vorbește, să oprească tot ce facem și să-l ascultăm cu toată atenția. Astfel îl învățăm ce înseamnă respectul adevărat și cum se construiesc relații profunde.
6. Demonstrăm integritatea – Să facem ceea ce spunem că vom face. Să respectăm promisiunile făcute. Dacă nu putem respecta o promisiune, să explicăm sincer și să ne cerem scuze. Copilul învață că, cuvântul dat are valoare.
7. Îi includem în procesul de luare a deciziilor – Să le explicăm de ce luăm anumite decizii, să le cerem părerea când este potrivit. Astfel îi pregătim să devină lideri responsabili în propria lor viață.
8. Celebrăm efortul, nu doar rezultatul – Să ne vadă pe noi bucurându-ne de proces, nu doar de rezultate. “Îmi place mult să lucrez la acest proiect” în loc de “Trebuie să termin ca să scap de el.”
Leadership-ul personal înseamnă să fim acel adult pe care ne-am fi dorit să-l avem când eram copii. Când trăim cu integritate, iubire și curaj, copiii noștri învață aceste valori nu din cuvintele noastre, ci din ființa noastră însăși.
Cel Mai Prețios Dar
Nu există dar mai puternic sau mai de preț decât să ne vedem copiii fericiți, trăind o viață frumoasă, în care să se exprime pe ei înșiși plenar.
Iertarea este expresia majoră a iubirii, iar cel mai potrivit mod de a ne arăta recunoștința este să acceptăm darul primit de la Dumnezeu – viața pe care o trăim alături de copiii noștri, alături de copilul nostru interior.
Trăind cu Adevărat
Să fim vii cu adevărat în recunoștință, iubire și iertare. Să facem din această zi nu doar o sărbătoare pe calendar, ci un moment de transformare spirituală și emoțională.
Astăzi, de Ziua Copilului, să ne amintim că fiecare zi poate fi un “YES DAY” – o zi în care spunem DA iubirii, DA înțelegerii și DA frumuseții de a fi împreună cu cei pe care îi iubim.
Pentru că iubirea dăruită copiilor noștri se întoarce înzecit către noi, vindecându-ne și pe noi, și pe ei, în același timp.
1 Iunie 2025 – O zi pentru a celebra nu doar copilăria, ci și părintele iubitor din fiecare dintre noi.
Recunoscătoare pentru că sunt copila lui Dumnezeu și a părinților mei, cu dăruire Elena Ramona Tiepac!
Search
Popular posts
- Ziua Ta Sacră – Cum să îți Transformi Ziua de Naștere într-un Ritual de Renaștere
- Sfânta Zi a Rusaliilor – Povestea Celei Mai Mari Bucurii
- Lumina Speranței: De la Paști la Rusalii – Vremea Harului
- Poarta 35 – Calea Schimbării: Navigând cu Înțelepciune prin Transformare (2-7 iunie)
- 1 Iunie – Ziua în care Copilăria se Întâlnește cu Iubirea