Blog

INCETEAZĂ SĂ MAI AMÂNI LUCRURILE!!!

Q

INCETEAZĂ SĂ MAI AMÂNI LUCRURILE!!!

Este ceea ce mi-am spus cu atata inversunare acum ceva timp. Am inceput sa constientizez cat de important este sa incep sa-mi organizez actiunile astfel incat sa-mi ramana timp de calitate pentru mine.
Daca vrei si tu sa treci peste „placerea” de a amana lucrurile, te invit sa descoperim impreuna urmatoarele puncte ce te vor ajuta sa constientizezi unde esti si ce ai de facut ca sa te misti mai departe.
Pentru inceput e bine sa intelegem ca AMANAREA nu este o parte mostenita a personalitatii – este pur si simplu un OBICEI, o ATITUDINE.
Intrebarea este: pot eu oare sa-mi schimb obiceiurile? EVIDENT!!! Imi pot eu schimba atitudinea? CU SIGURANTA!!!
In calatoria dezvoltarii mele personale am observat ca erau momente in care actionam fara incetare si fara oprire insa majoritatea momentelor cautam sa AMAN lucrurile. Am citit cateva carti in care se vorbea despre aceasta tendinta a speciei umane de a amana sau in termen modern despre procrastinare. Se sublinia faptul ca exista doua motive pentru care oamenii amana: pentru ca ne simtim coplesiti sau pentru ca proiectul nu ne place. Totusi am observat ca exista o multitudine de alte motive din cauza carora amanam lucrurile.
Voi impartasi cu tine cateva din aceste motive cum ar fi: prezenta fricii, imbratisarea scuzelor, experienta in jocul mintii, „parazitii” temerii, multitasking-ul, dezordinea…. si asa mai departe.
Daca ai la activ vre-un motiv pentru care amani lucrurile te invit sa-l impartasesti cu noi sa putem sa-l dezbatem. Pana atunci ramai conectata cu noi ca sa vezi cum poti sa eviti amanarea in viata ta!
I. IUBESTI SA PLANIFICI SI ATAT?
Imi era foarte greu sa planific, eram persoana care preferam sa „ma bag cu capul inainte” – si adesea ma incurajam cu: „cel putin eu fac ceva – ma misc :))”. In timp mi-am dat seama ca am devenit maestra amanarii, planurile ma inebuneau si aveam senzatia ca daca tot planific si tot planific nu mai am timp pentru actiune… Acuma, aceasta actiune este la indemana tipului de personalitate sanguin, si cum eu eram 100% sanguina era atat de normal sa ma port asa. Apoi mi-am dorit sa cresc ca om – antreprenor – energie si asa mai departe si am spus „Stai putin Ramona – pai daca vrei sa cresti trebuie sa inveti sa-ti planifici timpul!!” Nu stiu voi insa eu, zile intregi, saptamani, ba chiar luni intregi am facut planuri – in cap – pe hartie – pe telefon – pe agenda … si ma pierdeam in finisarea planului si uitam sa mai ACTIONEZ… Daca ai trecut si tu prin asta da-mi un semn mai jos.
Ce am observat: atunci cand ma arunc intr-o activitate fara sa planific ajung sa sabotez intreg proiectul, si iata de ce:
1. multe lucruri merg de-a valma si nu mai stiam pe ce sa pun mana iar sarcina parca dura mult mai mult decat era nevoie
2. deveneam irascibila pentru ca nimic nu imi iesea si cadeam in extrema cealalta – o lasam balta neterminata si uitam de ea
3. odata ce terminam proiectul aveam o stare sufleteasca atat de proasta incat de fiecare data cand ma gandeam sa reiau acel proiect amanam inceperea lui deoarece aveam multe amintiri neplacute despre cat de mult a durat si despre cat de grele au fost sarcinile care trebuiau facute.
Cum am depasit? Am inceput sa-mi clarific pasii de planificare si sa ACTIONEZ. Asa ca te invit sa-i descoperi:
1. In fiecare zi mi-am dat timp special ca sa planific
2. Am scris pe hartie o „TO THINK LIST” – o lista cu punctele importante care trebuia detaliata ca sa fie indeplinita
3. Vorbesc despre aceasta lista cu membrii familiei, echipei, prieteni…
4. Imi activez imaginatia in a vizualiza cum voi incepe, care sunt pasii de actiune si cum ma voi simti dupa ce am terminat acel proiect
5. ACTIONEZ – cred ca asta este foarte important
Atunci cand mi-am insusit OBICEIUL DE A PLANIFICA si a trece imediat la actiune munca mea a devenit mult mai placuta si usoara, si evident mult mai eficienta.
Fa acest lucru si vei vedea cum vei incepe sa preiei controlul asupra problemei tale legate de amanare.
Punctul II il voi dezbate intr-un articol viitor si anume este vorba de: AI PREA MULTE DE FACUT? ESTI TERMINATA? – e ca si cum esti intr-un carusel in care la fiecare statie ti se mai dau cateva lucruri de facut…